Menu Sluiten

Ziekte van Cushing

Wat is de ziekte van Cushing?
De ziekte van Cushing komt voor bij honden met een verhoogd gehalte van het hormoon cortisol in het bloed.
Gewoonlijk wordt cortisol door het lichaam aangemaakt in stresssituaties om het lichaam voor te bereiden op een actie (vluchten of vechten). Bij honden met de ziekte van Cushing is het gehalte aan het hormoon cortisol in het bloed extreem hoog, en als dit onbehandeld blijft, wordt de hond steeds zwakker, en zal ten slotte aan de aandoening overlijden.

Hoe wordt cortisol geproduceerd?
Twee kleine klieren die bij de nieren liggen produceren cortisol. Deze klieren heten de bijnieren.
De productie en afgifte van cortisol door de bijnieren wordt gecontroleerd door het hormoon ACTH. Dit hormoon wordt weer geproduceerd in de hypofyse, een kleine klier aan de onderzijde van de hersenen.

Vormen van de ziekte van Cushing:
Er zijn drie vormen van de ziekte van Cushing:

Hypofyse-afhankelijke Cushing
Dit is de meest voorkomende vorm van de ziekte. Het wordt veroorzaakt door een langzaam groeiende tumor in de hypofyse. Deze tumor produceert grote hoeveelheden van het hormoon ACTH, dat weer zorgt voor een te hoge productie van cortisol.

Bijnier-afhankelijke Cushing
Bij deze vorm van de ziekte produceert een tumor in één of soms beide bijnieren grote hoeveelheden cortisol.

Geïnduceerde Cushing
Dot ontstaat door een langdurige behandeling met corticosteroïden om bepaalde ziekteprocessen, van vooral de huid, te onderdrukken. Behandeling van de ene kwaal veroorzaakt in dit geval een andere kwaal.

Hoe weet ik of mijn hond de ziekte van Cushing heeft?
De ziekte van Cushing komt voornamelijk voor bij oudere honden. Bij kleinere rassen wordt het vaker gezien dan bij grotere.
De verschijnselen van de ziekte lijken wel op de verschijnselen die je bij alle ouder wordende honden ziet, alleen extremer. Dat maakt het wel moeilijker om een diagnose te stellen.

De meest voorkomende verschijnselen zijn:
– overmatig drinken
– veel plassen, mogelijk incontinentie
– gulzig eten, vraatzucht
– dikke (hang) buik
– dunnere huid
– verlies van haar, of telkens terugkerende huidproblemen
– verlies van spieren
– lusteloosheid
– veel hijgen.

Honden zullen zelden al deze verschijnselen vertonen, maar herkent u enkele van de symptomen, of bent u bezorgd over de gezondheid van uw hond, ga dan voor advies naar uw dierenarts. Uw dierenarts kan een juiste diagnose stellen en een therapie voorstellen om uw hond weer zijn normale levenslust terug te laten krijgen.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose Cushing?
Om de diagnose te stellen wordt meestal een test gedaan met de urine van de hond.
De dierenarts zal u vragen om gedurende twee of drie opeenvolgende dagen urine op te vangen. De urinemonsters worden in het laboratorium onderzocht op de zogenaamde cortisol-creatineratio. Soms is nog ander bloedonderzoek nodig.

Behandeling van de ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is goed te behandelen als men er op tijd bij is. Als er een tumor aanwezig is, kan deze soms worden verwijderd. Meestal wordt er echter een behandeling met medicijnen ingesteld.
Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond.

Vetoryl® voor de behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond
Het actieve bestanddeel in Vetoryl? heet trilostane. Trilostane blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol.
Vetoryl® is een medicijn dat dagelijks moet worden toegediend.

Hoe geef ik Vetoryl® aan mijn hond?
Vetoryl® is beschikbaar in capsules van 30 mg en in capsules van 60 mg.
Uw dierenarts zal de juiste dosering voor uw hond bepalen door het bloed op gezette tijden te onderzoeken.
Wij bevelen aan de caspule(s) Vetoryl® ’s morgens met het voer aan uw hond te geven. Dit maakt het voor uw dierenarts mogelijk te onderzoeken of uw hond de juiste dosering krijgt. Hiervoor moet 2 à 3 uur na toediening van Vetoryl® bloed worden afgenomen.

Wat moet ik doen als ik een keer vergeet Vetoryl® aan mijn hond te geven?
Vraag aan uw dierenarts wat te doen. Geef in GEEN geval de volgende dag een dubbele dosering!

Hoe lang moet ik mijn hond deze medicijnen geven?
Uw hond moet deze medicijnen iedere dag krijgen voor de rest van zijn leven.

Hoe lang duurt het voordat ik verbetering zie in het ziektebeeld van mijn hond?
De symptomen van de ziekte van Cushing, zoals lusteloosheid, overmatig drinken en eten, en veel plassen, verbeteren meestal binnen twee weken na de start van de behandeling. Bij huidveranderingen zoals haarverlies duurt het langer voordat er zichtbaar verbetering is (tot enkele maanden voor vernieuwde haargroei).

Moet ik met mijn hond naar de dierenarts voor controle?
Ja, het is belangrijk dat u naar uw dierenarts gaat omdat het vaststellen van de beste dosering Vetoryl®? voor uw hond over een langere periode moet gebeuren.
Uw dierenarts zal u vragen met uw hond terug te komen voor deze tests 7 tot 14 dagen na het begin van de behandeling met Vetoryl®, en daarna nogmaals 4 weken en 12 weken later.
Als de beste dosering is vastgesteld en uw hond zichtbaar verbeterd is, hoeft u nog maar om de 3 maanden voor controle naar uw dierenarts.

Heeft Vetoryl® bijwerkingen?
Vetoryl® wordt door de meeste honden goed verdragen. Als uw hond ziekteverschijnselen vertoont tijdens de behandeling met Vetoryl®, stopt u dan direct met de behandeling en neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Vetoryl® is een medicijn dat alleen op diergeneeskundig voorschrift mag worden gebruikt. De behandeling van uw hond met Vetoryl® vereist dat uw hond regelmatig door een dierenarts gecontroleerd wordt.

Succes.

Bron: http://www.dierenartsonline.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.