Menu Sluiten

Mag mijn hond ook spelen tijdens de les?

Veel mensen vragen ons of en zo ja wanneer hun honden los mogen tijdens de les. Het korte antwoord is "Ja, ze mogen tijdens de les met elkaar spelen". Maar niet op les 1, soms zelfs pas helemaal aan het eind van de cursus. Soms ook helemaal niet. Waarom leggen wij hier graag uit omdat hier een redelijk stuk theorie achter zit.

Veel mensen willen hun hond graag "belonen" of een plezier doen door ze met andere honden te laten spelen. Helaas vindt niet elke hond het leuk om met andere honden te spelen. Een van de zaken waar wij veel nadruk op leggen tijdens de cursussen is het karakter van de hond. Dat is bij elke hond anders en kan zelfs per situatie verschillen. Ons doel is om honden gepast met elkaar los te laten. Hierdoor voorkomen we dat een van de honden geen plezier beleeft aan het "spelen". 

Voor voorbijgangers kunnen twee spelende honden er uit zien als twee honden die elkaar af willen maken. Toch is het zo dat honden niet uit zijn op het verwonden van elkaar, in het wild is het immers niet verstandig om het risico te lopen om gewond te raken. Dat zorgt namelijk voor problemen bij het vinden van voedsel. Gezonde honden zullen elkaar dan ook nooit ernstig verwonden. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen risico's kunnen zijn. Daarom zorgen wij er voor dat alles in een gecontroleerde omgeving gebeurt en zorgen we er voor dat we het gedrag dat de honden laten zien ook wordt uitgelegd.

Ook laten wij alle honden altijd los spelen. Dus in ieder geval zonder riem en als het even kan ook nog zonder halsband. Hierdoor zorgen we er voor dat de honden niet in elkaars halsband of riem verstrikt kunnen raken. Dit is een potentieel risico omdat de honden dan in paniek kunnen raken met alle gevolgen van dien. 

Bij Talking-Dogs draait alles om de relatie baas-hond. Daar werken we dan ook aan bij elke cursus die Talking-Dogs aanbiedt. Dit heeft ook invloed op de manier waarop wij vinden dat de honden met elkaar om zouden moeten gaan. Boven alles leren we onze cursisten hoe ze er voor kunnen zorgen dat als zij willen dat de hond stopt met spelen en bij de baas komt de hond ook daadwerkelijk komt zonder dat de baas zwaar gefrustreerd aan de kant van het speelveld staat.

Voor de situaties buiten de cursus geldt een belangrijke regel: kies voor uw eigen hond. Natuurlijk mogen honden met elkaar spelen. Maar zorg er voor dat de andere hond ook echt wil spelen op een manier die uw eigen hond ook leuk vindt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.