Menu Sluiten

Knallend het nieuwe jaar in?

Net als alle andere jaren gaan we ook dit jaar knallend het nieuwe jaar in. Voor niet elke hond even prettig en als baasje wil je dan het beste doen wat je kunt. Helaas is er geen kant-en-klare manier om je hond door deze feestdagen heen te loodsen.

Wat wel voor zo goed als alle honden geldt is dat wij er voor onze hond(en) moeten zijn. Zorg er voor dat je goed kijkt naar hoe je hond reageert. Speel daar op in door rustig maar duidelijk op te reageren. Is je hond angstig geef hem dan (in een veilige omgeving) de kans om een veilig plekje op te zoeken. Weet je dat je hond heftig reageert op knallen en ander vuurwerk? Beperk dan de wandelingen tot een kort rondje en herhaal dat meerdere keren per dag zodat je hond toch de kans krijgt om zijn behoefte te doen.

Gebruik in deze dagen liever geen lange of uitloop lijn. Je hond krijg meer kans om weg te vluchten en snelheid op te bouwen waardoor je hem makkelijker los laat met alle gevolgen van dien. Ook kan een hond veel makkelijker naar links of naar rechts uitwijken en dat is vaak de straat op waar auto’s rijden die worden bestuurd door mensen die met heel andere dingen bezig zijn dan een hond die mogelijk ergens van schrikt.

Ook in huis is het vaak anders: er komen meer mensen op bezoek, er is meer drukte en er wordt meer/anders gegeten. Allemaal dingen waar je hond op kan reageren. Dus wees er op bedacht dat een schaal met oliebollen die onbeheerd wordt achter gelaten omdat iedereen elkaar op straat de beste wensen gaat wensen misschien niet meer vol is als je terug komt. Daar kun je alleen jezelf maar voor op je kop geven toch?

Je kunt je hond rond de jaarwisseling ook afleiding geven door bijvoorbeeld een groot bot te geven. Dat levert afleiding en uitdaging op. Vaak net genoeg om het scherpe randje van het geknal te halen.

Het belangrijkste van alles is dat je de gezelligheid in huis ook van toepassing laat zijn op je hond: als die het naar zijn zin heeft is iedereen gelukkig!

En vergeet vooral niet dat over een paar dagen alles al weer “normaal” is. Alleen ligt er dan waarschijnlijk vuurwerkafval. Je hond kan dit heel interessant vinden maar het is levensgevaarlijk dus zorg er voor dat je hond daar niet van kan eten!

Geniet! En maak van 2020 een geweldig jaar voor je hond en iedereen waar je om geeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.